smiling-dog-ball

Tandaandoeningen zijn één van de meest voorkomende problemen bij de huisdieren. Tandsteen is daarbij de meest gediagnosticeerde afwijking. Wanneer daar niet op tijd aandacht aan geschonken wordt, is er kans op onherstelbare schade van tandvlees, tanden en/of kaak.

Vorming van tandsteen begint met tandplak. Dit is een witgeel kleverig laagje op de tanden dat gevormd wordt door speeksel, voedselresten en bacteriën. Wanneer deze laag niet dagelijks verwijderd wordt, wordt ze dikker en verhardt ze uiteindelijk tot tandsteen. Door de uitbreiding van tandsteen wordt het tandvlees geïrriteerd en ontstaat er bijkomend een tandvleesontsteking (gingivitis). De ontsteking kan zich dan verder uitbreiden, waardoor de structuren die de tand ondersteunen aangetast worden (parodontitis). Op lange termijn kan dit proces ertoe leiden dat de tanden los gaan zitten en uitvallen.

Hoe herken ik deze afwijking bij mijn huisdier?

 • Een hele vieze mondgeur (meestal het eerste wat opgemerkt wordt!)
 • Pijn bij het eten van brokken
 • Overmatig speekselverlies (meer kwijlen)
 • Met de pootjes over de mond wrijven
 • Bij katten een verminderde verzorging van de vacht
 • Een gele afzetting op de tanden en rood tandvlees dat makkelijk begint te bloeden

Preventie van tandsteen:

Onder het motto “voorkomen is beter dan genezen” is het belangrijk dat tandplak dagelijks verwijderd wordt. Dit kan op verschillende manieren:

 • Geef uw dier brokken i.p.v. nat voeder. Brokken zorgen bij het kauwen voor een mechanische reiniging van de tanden. Bovendien zijn er voeders op de markt die het vormen van tandplaque tegengaan.
 • Dagelijks poetsen van de tanden met een speciale tandenborstel en tandpasta zorgt ervoor dat tandsteen geen kans krijgt. Poetsen is de meest effectieve, maar ook de meest intensieve preventie van tandsteen. Bij katten is het ook niet altijd gemakkelijk om aan te leren.Screen Shot 2015-05-03 at 14.56.18

 • Kauwstrips kunnen ook bijdragen tot een vermindering van tandplak. De commercieel verkrijgbare kauwstrips werken op basis van mechanische verwijdering. Daarnaast zijn er ook de diergeneeskundige kauwstrips die bovenop de mechanische werking RF2 bevatten (om aanhechting van bacteriën op de tanden te vermijden) en/of enzymatisch de tandplak gaan bestrijden.
  Screen Shot 2015-05-03 at 14.56.06 Screen Shot 2015-05-03 at 14.56.10

  Indien het tanden poetsen niet lukt en je dier niet verzot is op kauwstrips bestaan er nog alternatieven. Poeder dat over het eten gestrooid kan worden, ‘snoepjes’ die zelfs zonder te kauwen hun werking behouden, additieven voor het drinkwater, … . Deze producten werken op enzymatische basis of door de beïnvloeding van de orale zuurtegraad of door de toevoeging van RF2. Aangezien de werking niet steunt op mechanische verwijdering, kunnen zelfs dieren die niet willen of kunnen kauwen geholpen worden!
  Screen Shot 2015-05-03 at 15.01.36 Screen Shot 2015-05-03 at 15.01.31

  De dierenarts kan het best adviseren welk product het beste past bij welke patiënt. Twijfel dus niet om raad te vragen!

Behandeling van tandsteen:

Soms is zelfs goede preventie ontoereikend en heeft je hond of kat dagelijks last van zijn slechte gebit. Dit kan heel pijnlijk zijn, en een behandeling dringt zich dan op. Naargelang de situatie kan er gekozen worden voor een medicamenteuze aanpak (antibiotica en/of ontstekingsremmers) of voor een detartrage. Deze laatste wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie en hierbij wordt de tandsteen ultrasoon verwijderd. Meteen kunnen ook andere problemen in de mond aangepakt worden, zoals loszittende tanden verwijderen, abcessen openen en spoelen, … .

Zo’n behandeling lijkt invasief en als eigenaar kan je je ongerust maken over de pijn van het dier als blijkt dat er zelfs meerdere tanden getrokken moeten worden. Keer op keer stellen we echter vast dat zulke dieren meteen na hun recovery veel vlotter eten dan voordien, waaruit blijkt dat ze echt geholpen zijn.

Laat het alleszins niet te ver komen, een regelmatige controle van het gebit van je huisdier is een must, en kan gewoon tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole. Zo kan er op tijd ingegrepen en bijgestuurd worden, en kan je huisdier een leven lang genieten van zijn gezond gebit!