Wat we doen voor jouw paard:

 • PREVENTIE

  Voorkomen is beter dan genezen! Vaccinaties en ontwormingen voor paarden hebben we altijd in stock, in verschillende merken en aangepast aan iedere patiënt. Maar ook voor vragen, advies, ontwormingsschema’s, preventief mest- of bloedonderzoek kan u bij ons terecht.

 • DIAGNOSTIEK EN BEHANDELING

  Diarree, slechte conditie, zwalpen, kale plekken,.. Allemaal symptomen met een onderliggende reden. Veel van deze symptomen kunnen aangepakt worden door een goede diagnostiek en aangepaste behandeling. Bij ons kan u terecht voor inwendige ziekten, neurologie, endocrinologie en dermatologie.

  De meeste problemen kunnen bij een eerste bezoek al herkend en aangepakt worden.
  Als het eerste algemeen onderzoek niet volstaat, kan dit aangevuld worden met bloedafname, biopsie, microscopie, mestonderzoek, mobiele echografie en RX of diagnostische behandeling.
  Voor labo-onderzoeken die we niet in de eigen praktijk kunnen uitvoeren werken we samen met o.a. labo A.M.L., Zoolyx, C.O.D.A., D.G.K, Böser en Immunopharm.

  Eens een diagnose gesteld, kunnen we in overleg met de eigenaar een behandelingsplan opstarten en opvolgen als nodig.

 • SPOED

  Koliek, een ongeval, een paard dat niet recht kan, … Niemand maakt het graag mee, en de kwestie is dan om snel geholpen te worden.
  In geval van een spoed zal steeds de dichtstbijzijnde collega gestuurd worden, zodat er zo snel mogelijk een dierenarts ter plaatse is. Ook ‘buiten de uren’ kan u bij ons terecht, we voorzien in onze eigen wachtdienst, 7/7, 24/24.
  Iedere praktijkwagen is voorzien van chirurgisch materiaal en alle nodige spoedmedicatie. Bel gewoon het gekende nummer, 0477/95.66.17, en je komt automatisch bij één van onze collega’s terecht.

 • CHIRURGIE

  Castratie, wondhechting, hernia umbilicalis, Caslick, entropion,..zijn operaties die bij u thuis uitgevoerd kunnen worden. Dit kan onder volledige anesthesie of staand onder sedatie in combinatie met locale anesthesie naargelang de ingreep.

  Tips om ‘in the field’-chirurgie van je paard voor te bereiden:
  • Zorg voor voldoende licht: buiten overdag, of zorg voor een bijkomende stalamp of zelfs zaklamp
  • Hou het paard rustig: niet opjagen of weghalen bij een kameraadje voor hij verdoofd is
  • Kies een nette en rustige omgeving. Bij staande chirurgie liefst verharde, niet gladde ondergrond, bij liggende chirurgie kiezen we voor een droge en groene wei. We opereren nooit op zand (piste)
  • Voorzie voor het paard en het materiaal een vlotte toegang, liefst ruim genoeg om met de auto ter plaatse te raken
  • Leg passend materiaal klaar om het paard vast te houden (halster, touw, longeertouw)
  • Voorzie vers en proper water, in 2 emmers (liefst leidingswater en geen voederemmers) en eventueel propere handdoeken

 • VOORTPLANTING, VERLOSSINGEN & VEULENZORG

 • AANKOOPONDERZOEK (INCL. DIGITALE RX)

 • TANDVERZORGING

 • VOEDING & ADVIES

  Het belang van voeding wordt vaak onderschat. Zeker bij het paard gebeuren er regelmatig onbewust voederfouten. Dit leidt op zijn minst tot prestatieverminderingen, maar kan zelfs dramatisch aflopen!
  Neem contact op als u met vragen zit over kwaliteit, kwantitieit, toxiciteit en voor-en nadelen van bepaalde voedermiddelen. Tevens voeren wij totale voederberekeningen uit.
  De diergeneeskundige paardenvoeders ((Bonpard, het vroegere Sanequi) en alle voedingssupplementen kan u bij ons bestellen, steeds met het nodige advies.
  Voor de algemene voedingen en -supplementen werken we samen met ruitershop Cloots.

 • MANKHEIDSONDERZOEK en -BEHANDELING (INCL. UITVERDOVINGEN & DIGITALE RX)

  Als een paard pijn heeft in zijn ledematen, rug, hals, … (kortom zijn bewegingsstelsel) uit zich dat in manken, stijf lopen of slecht presteren. Door middel van een systematisch mankheidsonderzoek kan achterhaald worden vanwaar deze pijn precies komt en wat de oorzaak daarvan is.

  Vooraleer een mankheidsonderzoek te beginnen is het belangrijk de voorgeschiedenis van het paard te kennen. Informatie over de leeftijd, het normale gebruik, een eventuele oorzaak van het manken, de periode dat het manken al aanwezig is, … kan ons helpen in het zoeken naar de locatie en de oorzaak van het probleem.

  Het onderzoek zelf begint met een inspectie en palpatie van het volledige paard. Er wordt gekeken naar positie van de ledematen, symmetrie/asymmetrie en zwellingen. Bij de palpatie wordt er gelet op warmte, zwellingen en pijnreacties die uitgelokt kunnen worden door druk. Om problemen binnen in de hoef op te sporen kunnen we gebruik maken van de zogenaamde visiteertang om druk uit te oefenen op de hoefwand.

  Hierna volgt het bewegingsonderzoek. De bewegingen van het paard worden beoordeeld in stap en draf op een rechte lijn en in een volte op zowel harde als zachte bodem. Een paard dat mank is zal asymmetrisch en houterig bewegen. Door middel van buigproeven kan het manken duidelijker gemaakt worden omdat er extra spanning op bepaalde gewrichten en pezen gezet wordt. Indien nodig kan het paard ook bereden worden onderzocht.

  Zodra het duidelijk is in welke regio de pijn gelokaliseerd is, kan er stapsgewijs verdoofd worden. Door het lokaal verdoven van zenuwen of gewrichten wordt de pijn op een welbepaalde plaats tijdelijk weggenomen. Als het paard na deze verdoving niet meer mank is, betekent dat dat de pijn uit die zone afkomstig is.

  Om te weten wat dan precies de oorzaak van het manken is, kan er een radiografisch of echografisch onderzoek gebeuren om afwijkingen in de pijnlijke regio op te sporen.

  Afhankelijk van het gevonden probleem kan dan een gepaste behandeling ingesteld worden.

  Tips om een mankheidsonderzoek optimaal te laten verlopen:
  – Geef geen pijnstillers meer 3 dagen voor het onderzoek.
  – Presenteer het paard verzorgd en proper. Gebruik geen koud water net voor het onderzoek.
  – Voorzie een harde bodem (rechte lijn + volte), en een zachte bodem.
  – Voorzie een longeertouw ( en – zweep).
  – Voorzie een zadel en ruiter als een bereden onderzoek gewenst is.