De praktijk
Wat doen we?
Op huisbezoek is onze specialiteit het behandelen van paarden (dus eerste- en tweedelijnsdiergeneeskunde), maar je kan evengoed bij ons een afspraak maken voor schapen, geiten, of de minder traditionele dieren zoals lama’s of alpaca’s.
In onze praktijk kan je terecht voor raadpleging op afspraak en chirurgie voor de traditionele gezelschapsdieren zoals hond en kat, maar evengoed voor knaagdieren, konijnen, fretten, vogels enzovoort. Als verplaatsing van jouw huisdier echter niet mogelijk is, komen we ook op huisbezoek.
Onze principes
Ons hoofdprincipe is steeds het belang van het dier vooropstellen. We proberen ons constant de vraag te stellen: ‘Wat als het ons eigen dier was?' en hier zullen we onze behandeling en zorg op instellen. Dit doen we steeds in overleg met de eigenaar, deze beslist hoever we kunnen gaan in onderzoek en behandeling, zodat een onverwachts kostenplaatje vermeden wordt.
We houden ons aan het principe van ‘evidence based veterinary practice‘, wat inhoudt dat we onderzoeken uitvoeren en behandelingen instellen die steeds wetenschappelijk onderbouwd zijn. Continue erkende bijscholingen zijn voor ons een evidentie. Enkel zo kunnen we steeds een up-to-date service aanbieden.
Toch zijn sommige gevallen niet op te lossen in onze eigen praktijk. Doorsturen is dan noodzakelijk, maar daarmee is ons verhaal niet afgelopen. We proberen voor iedere patiënt de juiste specialist te vinden. Ook daar volgen we het dier op, zo kan je altijd nog een extra woordje uitleg krijgen bij de verslagen en heb je steeds een aanspreekpunt.
Waarom een groepspraktijk?
Het traditionele beeld van ‘Meneer de Paardenmeester’ die hele dagen op de baan was en moeder de vrouw die de telefoons en de administratie voor zich nam, daar zijn we intussen al vanaf gestapt.
Een groepspraktijk geeft ons het voordeel dat de taken verdeeld kunnen worden. Zo komt er tijd vrij voor bijscholingen, intensievere opvolging van de patiënten, ruimte voor eigen onderzoek of ontwikkeling naar een eigen specialisatie,... Zaken die in een moderne praktijk niet meer weg te denken zijn.
Omdat we een groepspraktijk zijn kunnen we ook onze eigen wachtdienst verzekeren, 7/7 en 24/24, zonder dat je een oververmoeide dierenarts aan je deur krijgt.
En de grootste troef: ‘Vijf weten meer dan één!’. Onderling overleg is een stokpaardje in onze praktijk. Dagelijks worden de moeilijke casussen besproken en samen wordt er gezocht naar de beste oplossing. Daar heb je als patiënt enkel voordeel bij!
Het praktijkgebouw
Ons praktijkgebouw ‘De Klomp’ was oorspronkelijk een hoeve uit de jaren ’30. Na een grondige renovatie werden de oorspronkelijke stallen en het woonhuis omgebouwd tot een volledig uitgeruste, moderne dierenartsenpraktijk. Toch werd de authenticiteit en ziel van het gebouw zoveel mogelijk bewaard en daar zijn we trots op!
‘De Klomp’ is vlot bereikbaar via de A12 en je kan jouw auto kwijt op de privéparking aan de inkom.
Het ontvangst gebeurt aan de balie waar je dier wordt ingeschreven en gewogen. Hier kan je ook terecht voor de afhaling van medicatie of voeding.
Voor onderzoek en behandeling zijn er twee afzonderlijke consultatieruimtes. Beeldvorming (radio- en echografieën) en labowerk (bloedbepaling en microscopie) wordt uitgevoerd in een aparte, rustige kamer, die verduisterd kan worden. Voor chirurgie is er een dubbele operatiekamer voorzien, met gasanesthesie, monitoring en een steriele was-unit.
De hospitalisatieruimte bevindt zich naast de OK, zodat patiënten niet onnodig verplaatst moeten worden. Deze recovery is zodanig ingericht dat de dieren elkaar niet zien, om stress te vermijden. Camerabewaking is voorzien, zodat we steeds de patiënten kunnen opvolgen, ook al zijn we niet in de ruimte. Preparatie voor operatie en infuustherapie kunnen hier ook makkelijk uitgevoerd worden.
Onze hospitalisatiepatiënten kunnen ook gebruik maken van de volledig omheinde tuin. Zo kunnen zij ook eens genieten van het zonnetje, een plasje doen of, als het herbivoren zijn, knabbelen aan vers gras.