Hond & Kat

Wat doen we voor jouw hond en kat?

Preventie

Het klinkt wat raar op onze eigen site, maar een dierenarts zie je maar best niet te vaak. Een belangrijk deel van ons werk gaat daarom naar preventie, want voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

Preventief werken is een must. U vindt bij ons dan ook een zeer uitgebreid assortiment aan antivlooien, -teken en -wormproducten. Op basis van het ras en de levensstijl van uw dier stellen we een antiparasitair plan op, eventueel voor een heel jaar. Zo geef je wat nodig is, niet meer en niet minder, en met de minste kans op resistentie.

Naast parasitaire preventie beschikken we ook over een ruime keuze aan preventieve tandverzorging, huid- en vachtonderhoud, oog- en oorreiniging,...

Maar wat belangrijker is: u krijgt hierbij het nodige advies. Wat geeft u wanneer? Hoe gebruikt u een bepaald product? Zijn er bijwerkingen? We zoeken voor ieder dier een product op maat, en liefst zo gebruiksvriendelijk mogelijk voor het baasje!

Qua immunisatie hebben we voor hond en kat alle courante vaccinaties op voorraad. We overlopen samen met jou welke voor jouw hond of kat noodzakelijk zijn, en waarschuwen je per sms of brief wanneer het tijd is voor het volgende spuitje.

Een belangrijke taak als dierenarts is ook, ondanks de mogelijkheden van het internet, informeren. Een puppy aanschaffen? Je plant een reis met je huisdier? Je overweegt te kweken? Je wil graag de nageltjes knippen maar weet niet hoe?

Voor deze vragen maken we graag tijd tijdens consultatie. In deze gevallen leer je immers niet het best met vallen en opstaan... Wat soms kleine tips lijken over huisvesting, voeding, verzorging,.. kunnen soms grote problemen voorkomen!


Spoed

Hopelijk heb je het nooit nodig, maar weet dat het kan: 24/24, 7/7 zijn we beschikbaar voor spoedgevallen. Aangezien we met vier dierenartsen werken, verdelen we de nachten en weekends, zodat er steeds iemand van de praktijk voor je dier klaarstaat. Bel gewoon het algemene nummer, 0477/95.66.17, en je komt automatisch bij onze dierenarts van wacht terecht.

Spoedgevallen van kleine huisdieren behandelen we liefst op de praktijk zelf, zo verliezen we geen levensbelangrijke tijd en hebben we alle apparatuur en medicatie bij de hand. Is het dier niet verplaatsbaar, of is het gevaarlijk om hem te verplaatsen, dan komen we uiteraard op huisbezoek.


Diagnostiek en behandeling

Al verzorg je een dier nog zo goed, soms gaat het toch mis. Voor alle diagnostiek, eerstelijns én tweedelijns, kan u bij ons terecht. Bij voorkeur ontvangen we u op de praktijk op afspraak of tijdens spreekuur (voorlopig gaat deze niet door omwille van COVID-19).

Voor de aansluitende behandeling hebben we quasi alle medicatie in huis, zodat u meteen kan starten.

Ieder van ons heeft zijn eigen specialisaties, dus zeker voor een tweedelijnsprobleem raden we een afspraak aan, zodat we de juiste persoon bij jouw dier kunnen plaatsen.

Als verplaatsing moeilijk is, of het is voor ons interessant om ook de leefruimte van het dier te inspecteren, komen we aan huis. De praktijkauto’s zijn uitgerust met het nodige diagnostisch materiaal en een basis-apotheek.

Chirurgie

Onze praktijk beschikt over een dubbele operatieruimte, voorzien van alle huidige technologieën om de operaties op de meest veilige manier te laten verlopen. Zo reduceren we het anesthesierisico tot een minimum. Voor hond en kat kan u bij ons terecht voor de standaardingrepen zoals castratie en sterilisatie, maar eveneens voor de meer gecompliceerde chirurgie zoals blaassteenverwijdering, tumorexcisie, darmoperaties, trauma-ingrepen,… Hiervoor zullen we steeds de voorkeur geven aan gasanesthesie gezien de veiligheid.
Voor kleine ingrepen en risicopatiënten grijpen we snel naar sedatie in combinatie met locale anesthesie, om zo het echte anesthesierisico te vermijden.

Hebt u vragen over een bepaalde ingreep? Stel ze gerust, we overlopen de mogelijke risico’s, de voor- en nadelen, de ingreep zelf en eventuele alternatieven. Na de ingreep krijgt u alle nodige medicatie mee naar huis, samen met het benodigde advies. We blijven ook steeds bereikbaar voor vragen of twijfels, het is en blijft tenslotte je geliefde huisdier!


Hospitalisatie

Als nodig kan je dier in onze praktijk verblijven. Voor standaardingrepen komen de dieren ’s morgens in hospitalisatie en kunnen ze dezelfde avond weer naar huis. Niet enkel voor chirurgie, maar ook voor observaties, onderzoeken die meerdere uren duren of om dieren uit te vasten, kunnen we beslissen om te hospitaliseren. Voor infuuspatiënten of na een zeer zware ingreep of trauma kan dit zelfs voor meerdere dagen.
Praktische overwegingen kunnen ook een motivatie zijn om te hospitaliseren. Als je bv op vakantie gaat, maar je dier heeft dagelijks injecties nodig en kan niet terecht in de normale vakantieopvang, of je kan je dier niet binnenbrengen op de dag zelf van de ingreep maar wel de avond ervoor,..

Onze hospitalisatieruimte is zodanig ontworpen dat de verschillende dieren elkaar niet zien om stress te vermijden. De kennels zijn in verschillende maten, zodat we ieder dier een passende plaats kunnen geven. Observatie is er de klok rond bij intensive care patiënten, en camerabewaking vult onze controles aan. Warmte,- infuus- en zuurstoftherapie is beschikbaar en quarantaine is mogelijk.

Tandverzorging

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole zullen we steeds het gebit controleren en de nodige adviezen verstrekken. Preventief werken we met een heel uitgebreid gamma aan producten en voedingen, maar als tandbederf of tandsteen toch toeslaat, kunnen we de nodige behandelingen uitvoeren. Detartrage, extracties, abcessen spoelen, melktanden verwijderen,.. Dit steeds met de nodige nazorg en in overleg met de eigenaar.

Medicatie

Onze praktijk beschikt over een uitgebreide apotheek, dus de meeste medicatie is steeds bij ons beschikbaar. 'Afhaling medicatie kan elke weekdag tussen 9u en 19u, op zaterdag tussen 9u en 13u. Als je op voorhand even belt, leggen we dit al klaar voor jou en hoef je niet te wachten!
Weet wel dat we voorschriftplichtige medicatie enkel meegeven als het dier bij ons in behandeling is, of u een bewijsje heeft van de dierenarts die de behandeling heeft ingesteld.
Bent u niet zeker van het gewicht van uw dier? U kan hem altijd meebrengen om hem kosteloos te wegen. Zo kunnen we medicatie exacter doseren. Alle gewichtsgegevens worden door ons bewaard, zodat we dit altijd kunnen raadplegen.

Voeding en supplementen

Voeding wordt vaak nog onderschat als factor in de algemene gezondheid en welzijn van ons huisdier. We willen dan ook kwaliteitsvolle voeding kunnen aanbieden aan onze patiënten. Zeker als hun gezondheid het oplegt (diabeties, nierfalen, obesitas,..) een bepaald dieet te moeten volgen, is het handig dat je in de buurt steeds de juiste voeding kan afhalen.
Onze huismerken (zowel curatief als preventief) voor hond en kat zijn Hill’s en Sanimed. Deze hebben we steeds op stock. Op bestelling kan je echter ook Royal Canin, Trovet of Specific-voeding verkrijgen. Leveringen gebeuren dagelijks, dus als je bestelt, kan je het meestal de dag erna al ophalen.
Kan je dier wel een opkikker gebruiken? Een pup die wat achterblijft, een hond met een extra zware training, een showdier dat niet goed in de vacht zit.. We hebben de nodige supplementen op stock of kunnen ze bestellen.

Afhaling voeding en supplementen kan elke weekdag tussen 9u en 19u, op zaterdag tussen 9u en 13u.  Als je op voorhand even belt, leggen we dit al klaar voor jou en hoef je niet te wachten!

Tweedelijnsonderzoek (RX, echo, bloedanalyse)

Onze praktijk is technisch uitgerust om ook de niet-standaardpatiënt verder te onderzoeken en behandelen. Digitale RX, en echografie kunnen ons helpen om meer gecompliceerde diagnoses te stellen en de juiste therapie te kunnen instellen.

Met in-huis bloedanalyse kunnen we spoedgevallen binnen het half uur evalueren en hospitalisatiepatiënten vlotter opvolgen, dosissen en therapieën kunnen snel en correct bijgesteld worden waar nodig.



Voortplanting

Comming soon

Cardiologie

Het hart is de motor van ons lichaam, dus een regelmatige controle en opvolging is cruciaal in het leven van je dier. Routinematig wordt het hartje van je kat of hond tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole door de dierenarts geausculteerd. Bij afwijkingen aan het ritme, bij het horen van een hartruis of het opmerken van klachten zoals kortademigheid, hoesten of hijgen, kan een hartaandoening de onderliggende oorzaak zijn. Een uitgebreider cardiologisch onderzoek kan dan aangewezen zijn. 

Om onze hartpatiëntjes op te volgen werken we samen met Cardiologe Veronique Liekenslid van de European Veterinary Cardiology. Zo kunnen we cardiologie van topniveau aanbieden.  Elke 6 tot 8 weken komt zij naar onze praktijk om de hartpatiënten te diagnosticeren en op te volgen. Zo moeten onze beestjes geen verre verplaatsing maken, en proberen we stress zoveel mogelijk te vermijden.

Tijdens een cardiologisch onderzoek zal de cardiologe eerst de symptomen en vragen met het baasje overlopen, het dier wordt klinisch bekeken (auscultatie, algemene toestand), en nadien op tafel gaan voor een hartecho en EKG. Dit is pijnloos en kan quasi altijd zonder verdoving uitgevoerd worden. Meteen na het onderzoek worden de resultaten met het baasje overlopen en indien nodig wordt een behandelplan opgesteld. Hartmedicatie is steeds voorradig op de praktijk, dus kan meteen meegegeven worden.

Ook dieren van andere praktijken die cardiologische opvolging nodig hebben, zijn na afspraak welkom op onze 'hart-voor-dieren-dagen'.

Euthanasie

We kunnen er niet omheen, maar soms zijn de behandelingen uitgeput, of wordt het lijden te zwaar voor het dier. In dit geval kunnen we opteren voor euthanasie. Als eigenaar staat u altijd in voor de eindbeslissing, wij zullen u uiteraard wel helpen om een keuze te nemen.
Een euthanasie doen we bij voorkeur op afspraak, zodat u in alle rust kan afscheid nemen van uw dier. U kan hier zelf kiezen voor huisbezoek, om een stresserende en nodeloze verplaatsing van het dier te vermijden. Is transport geen probleem, en je wil het beeld van de euthanasie niet bij je thuis, dan kiezen we voor de praktijk.
Je kan je huisdier blijven bijstaan tijdens de hele procedure, of het in onze zorg laten, als je het liever niet allemaal te zien krijgt.
Bij een euthanasie gebruiken wij steeds een voorafgaande complete anesthesie. De euthanasie middelen zijn Europees goedgekeurd en aangepast aan de grootte van het dier.
Achteraf kan u het dier weer meenemen, of bij ons laten. In dit laatste geval kiest u voor groepscrematie of individuele crematie, waar we samenwerken met Vetas/Divetran of Huisdierencrematorium Boom Bij een individuele crematie krijgt u de asse terug, in een door u uitgekozen urne.

Is het dier bij jou thuis gestorven en je ziet transport niet zitten, dan kunnen we hem ophalen om te laten cremeren.

Hond & Kat

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x