Paard

Wat doen we voor jouw paard?

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen! Vaccinaties en ontwormingen voor paarden hebben we altijd in stock, in verschillende merken en aangepast aan iedere patiënt. Maar ook voor vragen, advies, ontwormingsschema’s, preventief mest- of bloedonderzoek kan u bij ons terecht.

Diagnostiek en behandeling

Diarree, slechte conditie, zwalpen, kale plekken,.. Allemaal symptomen met een onderliggende reden. Veel van deze symptomen kunnen aangepakt worden door een goede diagnostiek en aangepaste behandeling. Bij ons kan u terecht voor inwendige ziekten, neurologie, endocrinologie en dermatologie.

De meeste problemen kunnen bij een eerste bezoek al herkend en aangepakt worden.

Als het eerste algemeen onderzoek niet volstaat, kan dit aangevuld worden met bloedafname, biopsie, microscopie, mestonderzoek, mobiele echografie en RX of diagnostische behandeling.

Voor labo-onderzoeken die we niet in de eigen praktijk kunnen uitvoeren werken we samen met o.a. labo A.M.L., Zoolyx, C.O.D.A., D.G.K, Böser en Immunopharm.

Eens een diagnose gesteld, kunnen we in overleg met de eigenaar een behandelingsplan opstarten en opvolgen als nodig.

Spoed

Koliek, een ongeval, een paard dat niet recht kan, … Niemand maakt het graag mee, en de kwestie is dan om snel geholpen te worden.

In geval van een spoed zal steeds de dichtstbijzijnde collega gestuurd worden, zodat er zo snel mogelijk een dierenarts ter plaatse is. Ook ‘buiten de uren’ kan u bij ons terecht, we voorzien in onze eigen wachtdienst, 7/7, 24/24.

Iedere praktijkwagen is voorzien van chirurgisch materiaal en alle nodige spoedmedicatie. Bel gewoon het gekende nummer, 0477/95.66.17, en je komt automatisch bij één van onze collega’s terecht.

Medicatie

Comming soon

Voortplanting/tandverzorging/aankooponderzoek

Tandverzorging

U kan bij ons terecht voor de gebitscontrole en gebitsverzorging van uw paard. 

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie bekijken we altijd de tanden en plannen we indien nodig een afspraak voor de tandverzorging in. 

Indien uw paard echter problemen ondervindt met kauwen, hooiproppen maakt, vermagert, een slechte eetlust heeft of lastig is op het bit, belt u best vroeger voor een afspraak. Op het moment van de consultatie hoeft u enkel elektriciteit en een emmertje water te voorzien. Het paard wordt indien nodig een gesedeerd, de tanden worden nagekeken en scherpe tandpunten worden bijgevijld.

Aankooponderzoek

Het aankooponderzoek van een paard wordt uitgevoerd om een idee te krijgen van de gezondheidstoestand van het paard dat je wenst te kopen. Door zo’n onderzoek kunnen soms gebreken naar boven komen, die je op het eerste zicht niet kan merken.

Hoe gebeurt zo’n aankooponderzoek?

Als eerste wordt het paard volledig klinisch onderzocht. Er wordt aandacht besteed aan de vacht, de ogen, het spijsverteringsstelsel, ademhalingsstelsel en het hart. 

Als het paard in goede gezondheid is, wordt gekeken naar de bouw of conformatie van het paard. De nek, rug en ledematen worden gecontroleerd op afwijkingen. 

Indien gewenst kan bloed worden afgenomen voor een algemene controle, of om te testen op aanwezigheid van verdovende middelen of doping.

Vervolgens wordt het paard neurologisch onderzocht. Door het paard in hele kleine cirkels en achteruit te laten stappen, kunnen bepaalde neurologische afwijkingen opgespoord worden. 

Daarna komt het bewegingsonderzoek aan bod. Het doel van dit onderzoek is om de bewegingen van het paard te controleren en om na te gaan of het paard geschikt is voor het beoogde werk.

Er worden ook buigproeven gedaan om spanning op de gewrichten te zetten om zo eventueel licht manken op te sporen. 

Na het bewegingsonderzoek wordt het paard opnieuw geausculteerd om een idee te krijgen van het recuperatievermogen.

Indien gewenst volgt als laatste het röntgenologisch onderzoek. Hierbij worden enkele basisopnames van de gewrichten gemaakt om het skelet te beoordelen en eventuele afwijkingen op te sporen die op langere termijn voor manken zouden kunnen zorgen. 

Door een volledig aankooponderzoek krijgt men een idee van de gezondheidstoestand van het paard op het moment van de keuring en kan er een risico-analyse gemaakt worden in functie van het werk dat het paard zal moeten verrichten. Een aankooponderzoek kan natuurlijk geen garanties bieden voor de gezondheid van het paard in de toekomst.

Paard

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x