De tanden bij een schaap en een geit

Net zoals bij paarden, zijn de tanden bij een geitje of een schaap belangrijk voor een vlotte spijsvertering. Kunnen ze niet goed kauwen? Dan volgen er mogelijks darmproblemen. Bepaalde voedingsstoffen worden dan niet opgenomen, waardoor hun algemene conditie achteruit gaat. Vooral voeding speelt hierin een grote rol.

Heel sporadisch zien we eens tandabcessen of andere aandoeningen. Wil je weten op welke symptomen te letten? Check dan deze info!

De tanden bij een schaap en bij een geit

Kwalitatief ruwvoer is nummer één! Voorbeelden van geschikt ruwvoer zijn:

- gras,
- hooi,
- hagen,
- struiken,
- bladeren,
- en takken.

In de bovenkaak hebben volwassen schapen en geiten geen snijtanden. Daar zit wél een verhard stuk waardoor ze mits behulp van de onderste tanden het gras wel kunnen afbijten.

Leuk wist-je-dat-je!
Door dit verhard stuk, kan een schaap/geit zeer kort gras afgrazen terwijl een koe, die gras lostrekt met haar tong, enkel lang gras kan eten. Een boer kan dus eerst koeien in de wei zetten en daarna schapen of geiten, maar niet omgekeerd! :-)

Een schaap wordt geboren met enkel tanden in de onderkaak, nl. 8 kleine snijtanden en 12 kiezen. Deze wisselen ze tussen 0 en 2 jaar naar het volwassen gebit. In de volwassen vorm heeft hij of zij 8 brede voortanden en 12 kiezen in de onderkaak en in de bovenkaak enkel 12 kiezen. Ook geiten hebben enkel snijtanden in de onderkaak en kiezen zowel boven als onder.

Beide dieren zijn herkauwers. Zowel voor de tanden, als het herkauwen is vezelrijk ruwvoer nodig, zie voorbeelden hierboven. Krijgen ze dat niet, dan geraakt de werking van hun pens verstoord, wat gevolgen kan hebben voor hun algemene conditie.

Schapen/geiten kunnen zeker 15 jaar worden, maar vanaf 4 jaar slijten de tanden al af. En vanaf 6 jaar worden ze geler, zwarter en brokkelen ze uiteindelijk af. Ze worden  smaller aan de wortel en vervolgens ontstaat er dus ruimte tussen de tanden. Mogelijks vallen ze uit.

Vooral bij oudere dieren zijn de tanden en kiezen  zwakker. Voor hen is het goed om de voeding eventueel aan te passen. Dit is zeer afhankelijk van de situatie, dus bel gerust voor advies mocht dit nodig zijn!

Preventief is er dus voor beide diersoorten niets nodig, buiten vezelrijk voer.

Mogelijke tandproblemen

Soms zien we abcessen bij schapen of geiten, of andere mogelijke tandproblemen. In dat geval is het belangrijk dat we ze even zien voor onderzoek en behandeling.

Op welke symptomen kan je letten?

- Vermageren,
- proppen maken,
- algemene verslechterde conditie,
- stinken uit de mond.

Eén van deze klachten kan duiden op gebitsproblemen. Mogelijk moeten we dan het dieet aanpassen of een behandeling opstarten. Klachten zijn nooit éénduidig. Soms is er alsnog iets anders aan de hand. Mocht je dus iets opmerken, is het zeker de moeite eens te bellen. Elke situatie is anders, dus dan overleggen we graag!

Dierenartsenpraktijk Cloots
0477/95.66.17








De tanden bij een schaap en een geit

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x