Naar de dierenarts met je hond...

1- Voel je goed bij de praktijk

Hier starten we mee, want dit is de basis! Wanneer jij je goed voelt en vertrouwen hebt in de praktijk waar je gaat, ben je al een heel eind op weg. Je zal er zelf minder tegenop kijken om langs te gaan bij de dierenarts en dit komt je bezoekje met je hond alleen maar ten goede. 

Probeer ook datzelfde gevoel bij je hond te creëren. Je bent bij ons aan de balie altijd welkom met je hond! Gewoon voor een bezoekje, een aaitje of een koekje! Zo proberen we ervoor te zorgen dat je hond de dierenartsenpraktijk niet steeds linkt met onaangename dingen. Voor ieder vervelend onderzoekje zouden er minstens dubbel zoveel fijne en leuke ervaringen moeten zijn!


2- Hond aan de lijn of in een draagmand!


Deze tip is niet enkel van groot belang voor je eigen hond, maar ook voor andere dieren die op consultatie komen.

-Katten zijn in het algemeen geen dierenarts-lovers en komen meteen onder nog meer stress te staan wanneer er een loslopende hond hun transportbakje passeert.

-Andere honden in de wachtkamer of aan de balie zijn misschien niet sociaal, of voelen zich niet lekker. Niet echt een fijne ervaring wanneer jouw hond dan plots vrolijk voor zijn neus staat.

Anderzijds kan je de praktijk niet vergelijken met een wandeling in het bos of door de velden. Andere geuren, sfeer en situatie kunnen ervoor zorgen dat je hond minder goed onder appèl staat wanneer je hem/haar laat loslopen op de praktijk.

Wanneer je hond dus aangelijnd is, heb je meer controle over de (onverwachte) situatie en toon je meteen ook respect naar andere eigenaars en hun huisdier(en).


3- Herken angst bij je hond

Angst en agressie gaan vaak hand in hand. Wanneer je hond zich niet comfortabel voelt, zou hij dit durven uiten in de vorm van agressie. Dit is vaak niet uit kwade wil, maar wel belangrijk om dit vooraf aan de dierenarts te laten weten zodat we hier rekening mee kunnen houden tijdens een onderzoek. Snel handelen, voorzorgsmaatregelen nemen (muilkorfje voorzien of extra helpende handen), kunnen hierbij al voldoende zijn om de angst bij je hond te beperken. 

Houd het gedrag van je hond dus altijd goed in de gaten, jij kent hem namelijk het best en voorkomen is beter dan genezen! 

Hoe angst herkennen?

- Oren plat naar achter
- Haren op de rug staan overeind of een hoge rug maken
- Piepen
- Plat op de grond liggen
- Hard aan de lijn trekken om weer naar buiten te gaan
- Urineren/ stoelgang maken
- Zenuwachtig heen en weer lopen
- Grommen of zelfs bijten




4- Over-sociale-speelse en vrolijke honden

Wij houden ervan! Heerlijk om hen over de vloer te hebben, maar niet iedereen is hier zo mee opgezet. Is jouw hond van mening dat de praktijk de ideale plek is om nieuwe vrienden te maken. Prima voor ons! Maar zorg dat deze 'nieuwe vrienden', hier zelf ook comfortabel mee zijn. Informeer dus vooraf altijd even of de eigenaar van de andere hond het oké vindt dat jouw hond even komt snuffelen. 

Bij andere huisdieren (katten, konijnen, cavia's,...) hou je best altijd voldoende afstand. Zij zijn hier meestal hélémaal niet comfortabel mee! 

Zorg daarom voor afleiding van je hond in de wachtkamer. Voorzie bijvoorbeeld wat koekjes, zodat jij op dat moment interessanter bent dan zijn eventuele nieuwe speelkameraden. 

Anderzijds zijn alle dierenartsen en assistente, méér dan bereid om jouw hond zijn nieuwste vriend te worden! Dus bij ons mag hij zeker komen aankloppen voor aandacht of aaitjes.


5- Kom op tijd! 

Iedereen die langskomt bij de dierenarts wil graag goed en snel geholpen worden. Ben jij te laat? Dan kan dit betekenen dat alle afspraakjes na jou ook vertraging oplopen. Wachten kan de baasjes wat nerveuser maken en die maken op hun buurt vaak ook de hond zenuwachtig. Te laat komen heeft dus niet enkel invloed op onze planning, de baasjes hun humeur, maar ook op het gedrag van de dieren!

Calculeer daarom altijd voldoende reistijd in en zet vooraf zeker het nummer van de praktijk in je telefoon zodat je ons ten alle tijden kan verwittigen mocht het nodig zijn (0477/95.66.17).

Ben je toch te laat? Verwittig dan altijd telefonisch de dierenartsassistent. Zij bekijkt dan samen met jou de agenda en geeft aan welke mogelijkheden er zijn. 

Kan je niet komen? Verwittig dan 24 uur op voorhand, zo kunnen we andere dieren sneller helpen.

6- Hou rekening met jezelf

Ben je zelf geen held bij het zien van bloed? Kan je niet tegen spuiten? Vind je het lastig als je dier mogelijks wat ongemak heeft bij een onderzoek? 

Geef dit dan aan bij de start van het onderzoek. Onze assistenten staan altijd paraat om te helpen waar nodig. Zo kunnen we een onderzoek vlotter laten verlopen wat zowel voor onze dierenarts als voor uw huisdier het fijnst is. 

Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te zijn. Je hond zal het namelijk voelen wanneer jij zenuwachtig bent. Probeer ook  enthousiast te zijn en geef je hond de nodige steun.


7- Wees eerlijk en duidelijk!

Iedereen maakt wel eens een leugentje om bestwil. Maar een diagnose stellen gebeurt altijd op basis van een onderzoek met daarnaast  de informatie die jij als eigenaar geeft! Dingen verzwijgen, verdraaien of veranderen, kunnen soms erg belangrijke details zijn die bijdrage tot het stellen van een juiste of foute diagnose.

Ben je dus met je hond niet gaan wandelen omwille van het slechte weer, ben je per ongeluk op de poot van je hond gaan staan, zei je eerst dat hij al drie dagen NIETS meer wil eten, maar neemt hij wel een stukje biefstuk van je aan,... Voel je hier dan niet schuldig over en onthoudt dat de juiste informatie van groot belang kan zijn!

Probeer de klachten ook zo gestructureerd mogelijk door te geven en denk vooraf al even na over de tijdslijn (wanneer begon hij te braken, wanneer wou hij niet meer eten,...). Hoe meer details, hoe beter wij je dier kunnen helpen! 


8- Communiceer met de dierenarts

Wij hechten veel belang aan duidelijke en open communicatie. Wanneer jij met je hond buiten stapt met het gevoel dat je de uitleg niet helemaal begreep, dan hebben wij ons werk niet goed gedaan. Heb je de manier van aanpak dus niet helemaal verstaan, vraag dan aan onze dierenarts om nog eens alles op een rijtje te zetten. 

Daarnaast is thuiszorg ook niet altijd evident. Denk hierbij aan het toedienen van medicatie, het verzorgen van een wonde, het kuisen van de oren... Zie je iets niet zitten geef dit dan ook aan, we proberen hiervoor zeker samen een oplossing te zoeken.

9- Laat je hond vooraf al even uit

Niets zo vervelend als zitten wachten met een volle blaas of een hoogdringend toiletbezoekje. Daarbij komt dan vaak ook nog eens wat stress die voorgaande niet bepaald verminderen. Laat je hond dus vooraf al even zijn behoeftes doen. Gebeurd er toch een ongelukje? Geen probleem! Maar we appreciëren het wel héél erg wanneer je dit zelf even komt zeggen!


10- Oefen thuis

Speel thuis zelf voor dierenarts, maar doe dit stap voor stap. Werk op maat van je hond! Oefen thuis op bepaalde handelingen die tijdens een onderzoek kunnen gebeuren. Denk hierbij aan: 

- Nakijken van de tanden
- Controleren van de oren
- Leg even een koud metalen voorwerp (bijvoorbeeld een lepel) ter hoogte van de borstkast. Hiermee bootsen we het gevoel van de stethoscoop na
- Ieder plekje op het lichaam van je hond aaibaar maken
- Oefen ook op het opzetten van een muilband voor mocht dit toch ooit eens nodig zijn
- Zet je hond uiteindelijk voor al deze onderzoekjes eens op een tafel



Naar de dierenarts met je hond...

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x