Met je kat naar dierenarts...

1- De transportmand

Haal een transportmand in huis! Hier starten we mee, want we zien jammer genoeg nog héél vaak eigenaars met de kat op de arm toekomen aan balie. Instant paniek bij de assistenten als we dit zien! 

Haal een bakje in huis (OF kom er gewoon eentje lenen bij ons)!
MAAR koop niet 'zomaar' een transportmand, koop "de ideale mand"...

De ideale transportmand kan zowel vooraan als bovenaan open.
De ideale transportmand heeft een bovenkant die er helemaal af kan.
De ideale transportmand is afwasbaar. Materialen zoals stof zijn vaak heel moeilijk te reinigen. Heeft je kat een ongelukje gedaan van de stress of was hij ziek, dan kan je na je bezoek aan de praktijk de transportmand heel makkelijk even uitwassen. Zo kunnen ziektekiemen of viezigheden later niet opnieuw voor problemen zorgen.


 

2- Voorbereidingen op je bezoek

Katten zijn zeker niet dwaas! De link tussen het transportmandje en de dierenarts is zéér snel gelegd. Je kijkt waarschijnlijk niet gek op wanneer ik je zeg dat héél wat katten  wegduiken en zich verstoppen bij het zien van het vervoersbakje. En krijg ze dan nog maar eens te pakken... 

Enkele tips kunnen ervoor zorgen dat ook jij met een poeslieve kat naar de dierenarts kan in plaats van met een wilde tijger. 

- Zet het bakje permanent in huis. Bij voorkeur op een aangename rustige plaats. Leg er een gezellig dekentje in en eventueel ook op, zo beschouwd jouw kat dit mogelijks gewoon als een knusse rustplaats. 

- Voorzie af en toe wat lekkers in het bakje. Zo wordt er meteen een positieve link gelegd. 

- Laat je kat haar eigen tempo bepalen. Sommige zullen al heel snel in en uit het bakje durven gaan, anderen nemen hier graag hun tijd voor. Forceer je kat niet door haar in het bakje te dwingen, maar beloon wel indien hij/zij in of rond het bakje zit. 

- Heeft je kat uiteindelijk het bakje in vertrouwen genomen en durft hij/zij het aan om hier al eens een dutje in te doen. Probeer dan ook af en toe het deurtje eens te sluiten, zonder dat er verder gekke dingen gebeuren.

3- Dé dag van je bezoek aan de praktijk  

Laat alles ongewijzigd! Hiermee bedoelen we dat je het transportmandje op dezelfde plek laat staan dan voordien en ook het dekentje dat erin/erop ligt, laat je gewoon lekker liggen. 

Probeer in eerste instantie je kat naar het bakje te lokken met wat snoepjes, hier heb je op getraind!  Tracht dus dezelfde routine te hanteren als bij de training en probeer zelf ook zo rustig mogelijk te blijven. Je kat voelt het meteen wanneer jij zenuwachtig bent! 

Wil ze er toch zelf niet in? Leg dan enkele snoepjes in de mand. Open het deurtje bovenaan (of vooraan, maar zet dan de mand op zijn zijkant), en laat je kat rustig in het mandje zakken (eerst met de poep). 

Begint ze tegen te spartelen, te krabben of merk je dat je kat absoluut NIET comfortabel is bij het gebeuren? Stop dan en laat je kat tot rust komen. Probeer even later gewoon opnieuw (neem dan uiteraard wel even telefonisch contact op met de praktijk mocht je daardoor niet op tijd op je afspraak raken). 

Controleer voor vertrek nog even of alle deurtjes goed in het slot zitten en zorg dat alle grendeltjes mooi toe zijn. 

Leg een handdoek of dekentje op de kattenmand zodat alle kijkgaatjes bedekt zijn. Dit zal je kat tot rust brengen!

Het transportbakje bij het handvat nemen heeft als nadeel dat je kat behoorlijk zal wiebelen. Verplaats deze dus altijd door het onderaan vast te nemen. Leg het kattenbakje in de wagen vast met de gordel of plaats het tussen de stoelen zodat er zo weinig mogelijk beweging is en ze al zeker niet de bocht kan vliegen. 

4- Kom op tijd! 

Iedereen die langskomt bij de dierenarts wil graag goed en snel geholpen worden. Ben jij te laat? Dan kan dit betekenen dat alle afspraakjes na jou ook vertraging oplopen. Wachten kan de baasjes wat nerveuzer maken en die maken op hun buurt vaak ook de hun kat zenuwachtig. Te laat komen heeft dus niet enkel invloed op onze planning, de baasjes hun humeur, maar ook op het gedrag van de dieren!

Calculeer daarom altijd voldoende reistijd in en zet vooraf zeker het nummer van de praktijk in je telefoon zodat je ons ten alle tijden kan verwittigen mocht het nodig zijn (0477/95.66.17).

Ben je toch te laat? Verwittig dan altijd telefonisch de dierenartsassistent. Zij bekijkt dan samen met jou de agenda en geeft aan welke mogelijkheden er zijn. 

Kan je niet komen? Verwittig dan 24 uur op voorhand, zo kunnen we andere dieren sneller helpen
.

5- De kattenparkeerplaats




Heb je ze al gezien, de schapjes in de wachtkamer? Dat zijn onze kattenparkings.

Katten zitten graag hoog, zodat er geen onuitgenodigden kunnen passeren. Plaats daarom je kat altijd op hoogte tijdens het wachten, zowel in de wachtkamer als aan de balie. Komt er toch een eigenaar met zijn hond/kat  dicht bij de jouwe in de buurt. Geef dan zelf aan dit héél wat stress aan je kat kan bezorgen en vraag om wat afstand te bewaren (dat waren we toch al gewoon met de COVID, dus niets nieuws onder de zon).



6- Het onderzoek 

Katten houden van geuren die ze kennen, daarom raden we aan op het dekentje dat je meebracht van thuis om over het transportbakje te draperen op de onderzoekstafel te leggen. Alle geurtjes van andere katten en honden zijn daardoor meteen verdoezeld. 

Geef je kat, na het openen van het deurtje, even de tijd om zelf op verkenning te gaan en het bakje te verlaten. Help een handje indien nodig. Heb je een mandje waar de bovenkant vanaf kan? Vraag dan eventueel aan de dierenarts of je kat in het onderste deeltje van de mand mag blijven zitten tijdens het onderzoek. Dat vinden katten vaak aangenamer en minder stressvol. Zet hier je content

Ben je zelf geen held bij het zien van bloed? Kan je niet tegen spuiten? Vind je het lastig als je dier mogelijks wat ongemak heeft bij een onderzoek? 

Vernoem dit dan bij de start van het onderzoek. Onze assistenten staan altijd paraat om te helpen waar nodig. Zo kunnen we een onderzoek vlotter laten verlopen wat zowel voor onze dierenarts als voor uw huisdier het fijnst is. 


7- Wees eerlijk en duidelijk

Iedereen maakt wel eens een leugentje om bestwil. Maar een diagnose stellen gebeurt altijd op basis van een onderzoek met daarnaast  de informatie die jij als eigenaar geeft! Dingen verzwijgen, verdraaien of veranderen, kunnen soms erg belangrijke details zijn die bijdrage tot het stellen van een juiste of foute diagnose.

Ben je dus per ongeluk op de poot van je kat gaan staan, zei je eerst dat ze al drie dagen NIETS meer wil eten, maar neemt ze wel een stukje kip van je aan, is de klacht eigenlijk al drie weken bezig maar kon je niet vroeger komen,... Voel je hier dan niet schuldig over en onthoudt dat de juiste informatie van groot belang kan zijn!

Probeer de klachten ook zo gestructureerd mogelijk door te geven en denk vooraf al even na over de tijdslijn (wanneer begon hij te braken, wanneer wou hij niet meer eten,...). Hoe meer details, hoe beter wij je dier kunnen helpen!

8- Communiceer met de dierenarts 

Wij hechten veel belang aan duidelijke en open communicatie. Wanneer jij met je kat buiten stapt met het gevoel dat je de uitleg niet helemaal begreep, dan hebben wij ons werk niet goed gedaan. Heb je de manier van aanpak dus niet helemaal verstaan, vraag dan aan onze dierenarts om nog eens alles op een rijtje te zetten. 

Daarnaast is thuiszorg ook niet altijd evident. Denk hierbij aan het toedienen van medicatie, het verzorgen van een wonde, het kuisen van de oren... Zie je iets niet zitten geef dit dan ook aan, we proberen hiervoor zeker samen een oplossing te zoeken.

9- Terug thuis

Bij thuiskomst ruikt je kat hoe dan ook anders dan wanneer jij vertrok. Andere katten in huis zullen dit al snel merken. Hou daarom je kat even apart, laat ze rustig zelf uit het bakje wandelen en gun haar even wat tijd om te bekomen. 

Ga met een droog en proper washandje over de andere katten in huis. Wrijf vervolgens met datzelfde wanshandje over de kat die bij de dierenarts langsging. Zo zal ze meteen haar vertrouwde geurtjes terug hebben en is er nadien minder kans op angstig/agressief of moeilijk gedrag onder de katten. 

Was het transportbakje eventueel nog eens uit en zet het nadien op zijn vertrouwde plaats.




Met je kat naar dierenarts...

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x